Mindfulness

"Met de volle aandacht in het hier en nu, zonder oordeel"

Over Mindfulness

Mindfulness wordt inmiddels wereldwijd ingezet bij stress gerelateerde problematiek, maar is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen met chronische pijnklachten. Zie hiervoor ook de achtergrond van Mindfulness onder aan deze pagina. 
Door de honderden onderzoeken die er naar Mindfulness zijn geweest, waarvan tientallen grote onderzoeken, wordt Mindfulness door instanties als het Fonds Psychische Gezondheid aanbevolen bij stress en burn out. Maar ook bij angsten en somberheid kan het veel opleveren. 

De Mindfulness training

Op onze locatie wordt de 8-weekse Mindfulness Based Stress Reductie training gegeven.  Deze training is opgebouwd volgens de wereldwijd erkende methode van John Kabat-Zinn. In een groepstraining krijg je inzicht in je eigen automatische  gedachtepatronen (piekeren doe je vaak niet bewust, maar gebeurt op de automatische piloot) en leer je hoe je hier mee om kunt gaan. 

Gedurende de lessen leer je onder andere met  aandachtsoefeningen minder in het verleden (verdriet en boosheid) of de toekomst (verlangen en angst) te zitten. Wij vinden het daarbij erg belangrijk dat je weet hoe het systeem werkt. Inzicht over de werking van de hersenen en hoe we denken is daarom een essentieel onderdeel van de les.

De training wordt gegeven door een erkende Mindfulness trainer die ook de vaste trainer is voor de Angst Dwang en Fobie Stichting (ADFS).

De lessen worden op onze locatie in Utrecht (Ambachtsweg 78) of bij die ADF Stichting in Driebergen gegeven en vinden meestal plaats op donderdagavond (soms op dinsdagavond). 

Achtergrond van Mindfulness

John Kabat-Zinn, een bioloog die in 1979 het Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programma ontwikkelde, gebruikte hiervoor zijn kennis die hij vanuit Boeddhistische monniken had geleerd. Dit programma had hij in eerste instantie opgezet om mensen met chronische pijn te helpen om meer pijn te voelen. Het principe wat John hiervoor gebruikte was het oefenen om meer in het hier en nu te leven. Met een programma van 8 weken leerde hij zijn leerlingen om met aandacht te leven. Naast fysieke pijn bleek mindfulness net zo goed te werken bij psychische pijn. De effecten waren groot en zeker niet onopgemerkt door andere wetenschappers.

 

Door de 3 psychologen Mark Williams, Jon Teasdale en Zindel Segal is uiteindelijk, in samenwerking met John Kabat-Zinn, het programma wat aangepast zodat het ook optimaal aansluit bij mensen met psychische klachten. Dit werd de 8-weekse Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT).

 

Mindfulness zoals we het nu kennen en zoals het wereldwijd en ook door ons in Nederland door wordt gebracht is dezelfde 8-weekse trainingen die in de jaren 70 en 80 zijn ontwikkeld, de MBSR en MBCT.

 

Onderzoek wijst uit dat Mindfulness effectief is en de kans op een depressie of een terugval sterk verminderd. Mindfulness wordt ook aangeraden door het Fonds Psychische Gezondheid als stress reductiemiddel. Wij zien het als een manier, die ervoor zorgt dat je met volle aandacht leeft.